utorak, 6. listopada 2020.

Novin 'Dar mar' nije scenarističko-glumački dar mar već ugodno iznenađenje

Dobrodošli u Dizmovo (ne, ozbiljno, DI SMO OVO?), fiktivno istarsko mjestašce gdje 99% stanovništva priča mješavinom zagrebačko-dalmatinskog naglaska. Alen Vitasović vjerojatno negdje piše pritužbu Agenciji za medije... od sinoć. Bez brige, nedostatak fetivih Istrijana (srdačan pozdrav jedino Marku Braiću, koji se nije pojavio u premijeri) je samo jedna mala zamjerka novoj komičnoj telenoveli Nove TV 'Dar mar' koja je s emitiranjem krenula u ponedjeljak u večernjem terminu.

U centru priče je policijska šefica Božena Bajić koju ćemo za potrebe ovog teksta, za razliku od likova koji  joj tepaju sa „Šefica“, zvati Moja Ksenija. Volim Kseniju Pajić još od doba Smogovaca i kao ljetna shema bez uvodne špice Čarolije, televizijska jesen bez Ksenije Pajić u novom dramskom ili humorističnom projektu na malom ekranu nije prava jesen. Bundeve, flanel pidžame i Ksenija Pajić. Tri kvačice. Jesen je i službeno počela.

No vratimo se na ono bitno. Moja Ksenija je glavna šefica policijske postaje gdje se s mlađahnim kolegama Brankom i Željkom mora pobrinuti da u mjestu sve funkcionira kao po špagi. Problem nastane kad u Dizmovu, poprilično simpatičnoj no i polumrtvoj selendrici, sve funkcionira (?) toliko savršeno da zločina jednostavno nema. Osim policije, muku muče i ostali seoski biznismeni poput pogrebnog poduzeća obitelji Grob (baba Beba još nije umrla, a ka'će, ne znamo), te uslužne djelatnosti naše protagonistice (ako planirate oprati robu ili nahraniti mačku, više sreće za par tjedana kad dođe roba, a dotad ko živ ko mrtav ko opran ko smrdljiv). Kseniji, Željku i Branku počinje gorjeti pod nogama onog momenta kad dođe vijest iz Zagreba kako se zbog nedostatka posla njihova stanica zatvara, te oni svi odlaze u prekomandu. Ekipica koja je sasvim OK s lagodnim životom tada se odlučuje na neobičan potez – počinju izmišljati kriminalne aktivnosti kako bi opravdali svrhu svog ostanka u Dizmovu.

To bi nekako bila glavna premisa serije koja će se kroz sljedećih stotinjak epizoda nekako nadograđivati malim epizodnim sub-radnjama, po uzoru na prošle Novine uspješnice 'Kud puklo da puklo' i 'Na granici'. Ako nije slomljeno, ne popravljaj (srdačan pozdrav 'Čistoj ljubavi' i 'Drugom imenu ljubavi' čija dramska tematika nije u istoj mjeri privukla gledatelje pred male ekrane).

Osim Pajić, zvijezde prve epizode svakako su bili i njeni policijski kolege iz serije, Roko Sikavica i Fabijan Pavao Medvešek. I dok je Sikavičin Željko, mamina maza i uzorni momak, predstavljen kao glavni mlađi protagonist (i uparen u ljubavnom trokutu s likovima Lucije Glavich Mandarić i Martine Stjepanović), Medvešekov Branko fatalni je dizmovski Casanova i kontrafigura koja će, nadam se, uspješno poremetiti spomenuti trokut. Na Sinišu Ružića u donekle ozbiljnijoj ulozi od one prethodne, šeprtljavog policajca Tome Babana iz 'Na granici', još se treba priviknuti, dok je nakon poprilično dosadnjikave uloge iz 'Drugog imena ljubavi' Martini Stjepanović napokon Nova TV dala 'Zlica od opaka' ulogu s puno više safta. Na tome smo im zahvalni. Nakon podužeg izbivanja iz žanra, uvijek je dobro vidjeti i Ankicu Dobrić kao članicu zabavne obitelji Grob, frizerku Violetu koja se svojski trudi preobratiti kćer Daliborku na „pravi put“ šarenih haljina i otkačenih frizura. Isto vrijedi i za Miju Anočić Valentić čija je Sara Mikulić imala niz situacija koje bi mogle služiti kao primjer „banana humora“ no Mia ih je odradila ko od šale, te uspjela izvući ogromni osmijeh na licu ovog televizijskog gledatelja. Treat Seka better, Branko! 

Uz priču glavnih junaka, upravo se najviše veselim kakve nas sve ludorije čekaju uz ovu modernu obitelj Addams, na čelu s odličnim Draškom Zidarom, već spomenutom Dobrić, te Katarinom Madirazza (čija Daliborka se čini zasad jedinom trezvenom osobom u kućanstvu Grobovih) i malom Mijom Mikulec koja igra ferventnu obožavateljicu Kolinde Grabar Kitarović (Kokolo u popularnoj kulturi, 2020. nam stvarno daje svašta!).  Kao jedini minus zasad jedino moram izdvojiti (u drugim ulogama inače dosta dobrog) Jana Kerekeša koji je kao lokalni pijanac / zubar Ljubo Dobrila dosadio i Bogu i vragu već u prvoj epizodi, prešavši sve granice preglumljavanja. Kao što vam je svakog pijanca dosta jednu stanicu dok se vozite u autobusu, a on bazdi pored vas na sjedalu, tako i Kerekešovog Ljubu poželite zaključati u prostoriju za sva vremena i baciti ključ. Take it down a couple of notches, Jan. Od srca, Mali od televizije.

Za prvu epizodu to bi nekako bilo to. 'Dar mar' je nadmašio očekivanja s obzirom na dosta traljavu promociju Nove TV i zasad se pokazao kao bingo za domaći večernji program. Uz najavljene HRT-ove 'Crno-bijeli svijet' i 'Dnevnik velikog Perice', domaćoj publici predstoji dosta bezbrižna i komotna televizijska jesen bez ogromnih neugodnih iznenađenja (se sjećate Generala jer ja još imam traume?).

Dar mar pratite od ponedjeljka do petka u 21:15 h na programu Nove TV.

Nema komentara:

Objavi komentar